De ce pielea din jurul ochilor este mai sensibila si necesita atentie speciala?
Dr. Daciana Branisteanu: Prin structura sa speciala, pielea din jurul ochilor este mai sensibila si mai expusa factorilor de mediu, ceea ce face ca primele semne de imbatranire sa apara in aceasta zona.
Ea este de patru ori mai subtire decat cea a obrajilor, avand doar 0,5 mm grosime. In plus, numarul glandelor sebacee este mult mai scazut decat in restul fetei, sebumul secretat de ele devenind ineficient in lupta permanenta impotriva imbatranirii acestei zone.
Fibrele de colagen si elastina de la acest nivel sunt foarte subtiri, fapt ce predispune la o aparitie prematura a ridurilor. Zona respectiva, fragila ca structura, este supusa permanent stresului mecanic:clipim in medie de 10.000 ori pe zi, iar mimica fetei este in continua schimbare.
Ridurile sunt un subiect sensibil pentru femei, mai ales cele din jurul ochilor – in aparitia lor ce conteaza? Genetica? Tipul de piele? Hidratarea?
Ridurile – obsesia femeilor inca din Antichitate – au devenit o preocupare tot mai intensa si pentru barbatii zilelor noastre. Canoanele rigide ale frumusetii promovate in mass-media si care au declansat adevarate isterii in masa in randul adolescentelor, impun un ten imaculat, luminos si fara riduri. Intr-un cuvant, o „tinerete fara batranete“. Este oare posibil acest lucru? Nu in totalitate. Exista mai multe feluri de riduri.
Liniile de expresie, numite si „riduri temporare“, se formeaza in timpul contractiei muschilor fetei si dispar cand muschii se relaxeaza. Toate aceste miscari succesive contribuie la manifestarea personalitatii fiecarui individ, reprezinta modul de exprimare a emotiilor. Cu timpul insa, aceste riduri pot deveni persistente, adica sunt vizibile si in repaus, cand musculatura fetei este relaxata.
Toate cele sapte tipuri de emotii de baza oglindite pe fata noastra (frica, furia, fericirea, contemplarea, surpriza, dezgustul si tristetea) sunt produse de 43 de muschi faciali, care pot determina pana la 10.000 de tipuri de miscari faciale. Comparativ cu muschii din orice parte a corpului, care au drept rol punerea in miscare a oaselor, muschii de la nivelul fetei construiesc mimica, prin mobilizarea pielii.
Interviu de Catalina Cristescu
Foto: shutterstock.com
CITEŞTE RESTUL ARTICOLULUI
|